V.a. 16:00 uur besteld = morgen in huis (ma-vrij) - Shop Nu

GRATIS VERZENDING IN NEDERLAND & BELGIË V.A. €15,-

De waarheid: 5 misvattingen over onze biobased spoons van suikerriet

De waarheid: 5 misvattingen over onze biobased spoons van suikerriet - Spoon Moment

Suikerriet is een geweldige hernieuwbare bron die kan worden gebruikt om 100% recyclebaar plastic te maken. Omdat suikkerrietplastic moleculair identiek is aan standaard plastic op oliebasis, is het een duurzame oplossing. Een van de belangrijke voordelen van suikerrietplastic is dat het proces van het verbouwen van de grondstof (suikerriet), koolstofdioxide uit de atmosfeer verwijdert, wat aanzienlijke voordelen heeft voor het milieu.

Het materiaal waar onze spoons mee gemaakt worden, worden ook wel aangeduid als ''Green PE''. 

5 misvattingen over het materiaal van de Spoon Moment spoons

Er zijn verschillende misvattingen over suikerplastics die blijven circuleren, waar wij soms ook opmerkingen over krijgen. De verpakkingswereld is complex en verdient veel meer uitleg. Met vele jaren ervaring in de verpakkingswereld, kunnen wij die misvattingen tackelen en uitleggen welke waar zijn en welke niet. 

''Suikerplastic kan niet worden gerecycled'' 

Dit is niet waar. In tegenstelling tot biologisch afbreekbare of composteerbare kunststoffen, kunnen onze spoons zelfs door de recylinginfrastructuur die we al hebben. Ze worden op dezelfde manier verzameld, verwerkt en hergebruikt als plastic op oliebasis. Qua samenstelling is deze identiek aan ''gewoon'' plastic en kan daarom worden aangeboden bij het normale PMD afval. 

''Suikerrietplastic breekt biologisch af''

Niet waar! Onze spoons zijn niet composteerbaar of biologisch afbreekbaar. Dit hoeft niet per se slecht te zijn. In tegenstelling tot biologisch afbreekbaar plastic, kan onze spoon worden verwerkt door een normale recylingfaciliteit. Veel biologisch afbreekbare materialen die naar stortplaatsen worden gestuurd, worden niet onderworpen aan de voorwaarden die nodig zijn om snel en efficient te worden afgebroken. 

''Suikerriet verwijdert CO2 uit de atmosfeer''

Dit is waar! Suikerriet vangt CO2 op uit de omgeving terwijl het groeit, volgens bronnen haalt elke geproduceerde kilogram 3,09KG CO2 uit de lucht. 

Terwijl de meeste koolstof afvangende materialen (zoals hout) deze koolstof vrijgeven bij verbanding, worden suikerplastics gerecycled. Dit betekent dat de koolstof die zie hebben opgevangen, niet terug in de atmosfeer wordt vrijgegeven. Elk jaar wordt suikerriet geoogst, waardoor een nieuw gewas koolstof kan opvangen en opslaan. Hoe meer er wordt geproduceerd, hoe meer koolstof er uit de atmosfeer wordt opgehaald en opgeslagen. 

''De spoon van suikerriet is niet duurzaam''

Niet waar! Suikerriet is hard op weg om een duurzame oplossing te worden voorminder milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en wordt beschouwd als een hernieuwbare hulpbron die duurzaam is- in tegenstelling tot papier of glas. 

Het proces om van suikerriet een spoon te maken is complex en omvat het eerst vermalen van de suikerrietstengels om de suikersappen vrij te maken. De volgende breekfase breekt de suiker nog verder af, dit wordt vervolgens gebruikt om bio-ethanol (een plantaardige alcohol) te maken. Deze bio-ethanol wordt gebruikt als bezinevervanger of om biobased plastic van te maken. De producenten gebruiken de biobrandstof voor de productiefaciliteit, waardoor ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. 

''Waarom dan geen houten spoon of gebruik in glazen flessen?''

Hout is over het algemeen niet perse milieuvriendelijker dan onze biobased spoons, dit komt omdat het veel moeilijker te recyclen is en het koolstoffen vrijgeeft bij verbranding. 

De inhoud zou ook geleverd kunnen worden in glazen flessen, maar is dit wel echt zo duurzaam? Wist je dat we voor drankflessen ongeveer 24 keer zoveel glas gebruiken als plastic voor het verpakken van dezelfde hoeveelheid vloeistoffen? Nu denk je misschien, maar een glazen fles kun je hergebruiken? Je kunt een glazen waterfles ongeveer 8 keer hergebruiken voordat deze opnieuw moet worden gesmolten in een nieuwe glazen fles. En in de hergebruikfase gebruik je water en agressieve chemicaliën voor de tussentijdse reiniging. Het glas vertoont na verloop van tijd defecten, zoals kleine scheurtjes en wordt vervolgens gemalen voor recycling in nieuw glas. Glas recyclen kost ongeveer evenveel energie als het maken van een volledig nieuwe glazen fles. Niet zo duurzaam als je wellicht denkt.

Wist je dat: Vanwege het hogere gewicht van glas besteden we bijna het dubbele aan transport van glas. Studies tonen aan dat het werkelijke aantal varieert van 1,6 tot 1,8 keer zoveel energie dat wordt gebruikt voor het transport van vloeistoffen in glas in vergelijking met plastic

Alles even op een rijtje: 

  • Het is een duurzaam een toekomstbestendig alternatief op traditionele kunststoffen.
  • Er is geen kooldioxide-uitstoot tijdens de productie en haalt CO2 uit de lucht. 
  • De spoons zijn 100% recyclebaar, zolang de eindgebruiker daar natuurlijk ook netjes aan mee werkt! Een beter milieu begint ook bij jezelf 💚
  • De spoons kun je gewoon storten bij het normale of plastic afval. 
  • Het is milieuvriendelijker dan hout of een glazen fles. 
  • Het is een heel veilig materiaal en is BPA vrij. 
  • Het product blijft veel langer houdbaar dan wanneer je deze ingredienten los zou kopen. 

Spoon Moment pleit voor écht duurzame alternatieven als onderdeel van ons milieubeleid en maken onze verpakkingen daarom circulair ♻️

⁠Binnenkort meer over ons reduce, reuse & recycle systeem...

← Eerdere post Nieuwere post →

2 reacties

  • Viviane op

    Ik ben echt heel aangenaam verrast door de toffe uitleg over de spoon .Tof en de smaken zijn super .

  • Marianne op

    Duidelijke uitleg, de mijne gaat bij het plastic afval.

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.