Voor 16:00 uur besteld = morgen in huis (ma-vrij) - Shop Nu

GRATIS VERZENDING IN NEDERLAND & BELGIË V.A. €15,-

Matcha en zwangerschap: wel of niet? Alles wat je moet weten!

Matcha en zwangerschap: wel of niet? Alles wat je moet weten!

Ben je zwanger en vraag je je af of je nog steeds kunt genieten van die heerlijke kop Matcha thee? Of ben je net moeder geworden en wil je weten of je je favoriete groene matcha poeder weer veilig kunt opnemen in je dagelijkse self-care routine? Je bent niet de enige! 

Matcha is niet alleen lekker, maar ook een schatkamer van gezondheidsvoordelen, vol met antioxidanten en andere waardevolle voedingsstoffen. Maar hoe zit het met Matcha tijdens de zwangerschap? Mag je wel of geen matcha drinken tijdens zwangerschap? Deze blog geeft je alle informatie die je nodig hebt over Matcha en zwangerschap, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Is matcha veilig tijdens de zwangerschap? De belangrijkste informatie voor aanstaande moeders.

Het antwoord is JA! Een kopje matcha bevat ongeveer 70 mg cafeïne, dus het is veilig om één of twee kopjes per dag te drinken, maar niet meer want je mag maximaal 200 mg cafeïne per dag. Matcha bevat veel minder cafeïne dan koffie, maar het bevat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid. Te veel cafeïne tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen zoals een vroeggeboorte, een miskraam of een laag geboortegewicht. 

Wat is Matcha thee?

Matcha is een type groene thee uit Japan dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen. In tegenstelling tot gewone groene thee, waarbij de bladeren worden geïnfuseerd en vervolgens verwijderd, wordt Matcha gemaakt door de theebladeren tot fijn poeder te vermalen. Dit poeder wordt gemengd met warm water, waardoor je een thee krijgt die rijk is aan smaak, voedingsstoffen en antioxidanten. Maar pas op, maak de matcha niet te heet, dan gaan de gezondheidsvoordelen weer verloren. Meer hierover vertellen we je in deze blog.

Voordelen van Matcha tijdens zwangerschap

Matcha thee heeft verschillende voordelen die het een uitstekende keuze kunnen maken tijdens de zwangerschap:

  • Bevordert de Geestelijke Kalmte: Matcha bevat L-theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn kalmerende effecten.
  • Rijk aan Antioxidanten: Matcha zit boordevol antioxidanten, waaronder catechinen, die helpen vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren.
  • Rijk aan Chlorofyl: Dit groene wonderstofje helpt bij de ontgifting van het lichaam.
  • Energieboost zonder stressgevoelens: Matcha geeft een gestage afgifte van energie over een langere periode, wat nuttig kan zijn als je je vaak moe voelt tijdens de zwangerschap. 

Is Matcha veilig tijdens zwangerschap?

Dus… Is matcha veilig om te drinken als je zwanger bent? Absoluut! Maar wel met de juiste dosering!

  • Cafeïne-inname: De algemene richtlijn is om je cafeïne-inname te beperken tot minder dan 200 mg per dag. Een kopje matcha bevat ongeveer 70 mg cafeïne, dus het is veilig om één of twee kopjes per dag te drinken, maar niet meer. Matcha bevat veel minder cafeïne dan koffie, maar het bevat nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid. Te veel cafeïne tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen zoals een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. 

    Matcha wordt ook wel gezien als de gezondste cafeïne van de natuur. Je kunt je koffieverslaving dus nu vervangen voor Matcha. Weg met al die cafeïne in je dagelijkse ritueel, maar ervaar wel de energie en focus waar je behoefte aan hebt. Dit is de meest effectieve energiebron van de natuur, zonder de verslavende gevoelens en energie dips waar je bij koffie en energiedrankjes wel last van hebt. Zeg hallo tegen meer energie en een gezonde leefstijl met de Matcha Spoon!

  • Loodgehalte: De groene theeplanten die worden gebruikt om matcha te maken, kunnen lood uit de bodem opnemen. Het is belangrijk om kwalitatieve matcha van betrouwbare bronnen te kiezen. De Matcha Spoon is gemaakt met organic ceremoniële matcha uit Uji, Japan.

Belangrijke punten om te overwegen

  • Kwaliteit boven kwantiteit: Goede matcha is prijzig, wanneer je een matcha onder de €30,- euro voor 30 gram vindt, kan je er eigenlijk al vanuit gaan dat de kwaliteit van de matcha niet optimaal is! Kies voor organische ceremoniële Matcha om ervoor te zorgen dat je de beste voedingsstoffen binnenkrijgt zonder blootstelling aan pesticiden en andere verontreinigingen. 

  • Diversiteit in voeding: Hoewel Matcha veel gezondheidsvoordelen biedt, is het geen vervanging voor een evenwichtig en gevarieerd dieet. Zorg voor een breed scala aan voedingsmiddelen om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Onze Matcha Yoghurt bowl met rood fruit en granola is bijvoorbeeld een heerlijk en voedzaam ontbijt!

Tips voor het genieten van Matcha tijdens zwangerschap en borstvoeding

  • Begin met een kleinere hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert.
  • Drink je Matcha in de ochtend of vroege middag om te voorkomen dat de cafeïne je slaap beïnvloedt.
  • Experimenteer met verschillende manieren om Matcha te consumeren, zoals in smoothies, yoghurt bowls, bakrecepten of als latte.

Het verschil tussen Matcha en Koffie

Bij het vergelijken van Matcha en koffie is het cafeïnegehalte een belangrijk onderscheid. Een standaard kopje koffie bevat gemiddeld ongeveer 95 mg cafeïne, terwijl een kopje Matcha thee ongeveer 70 mg bevat. De cafeïne in Matcha wordt langzamer in het lichaam opgenomen dankzij L-theanine, wat resulteert in een gestage afgifte van energie zonder de pieken en dalen die koffie kan veroorzaken.

De unieke smaak van Matcha

Matcha thee staat bekend om zijn unieke, levendige smaak. Het heeft een diepgroene kleur en een smaak die vaak wordt omschreven als 'umami', een combinatie van zoet en bitter met tonen van geroosterde groenten en romige vanille. De kwaliteit en herkomst van de Matcha kunnen invloed hebben op de smaak, dus het is de moeite waard om verschillende soorten te proberen en te zien welke je het lekkerst vindt. Je kunt matcha als thee drinken, maar maak ook eens deze heerlijke strawberry matcha latte

Hoeveel Matcha mag je drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

De algemene richtlijn is om je cafeïne-inname te beperken tot 200 mg per dag tijdens de zwangerschap. Matcha thee bevat ongeveer 70 mg cafeïne per kopje, dus je kunt veilig één of twee kopjes per dag drinken. Als je borstvoeding geeft, kan cafeïne ook in de moedermelk terechtkomen, het is het beste om dan ook maar 200 mg per dag te drinken.

Waarom wil je het beste matcha poeder voor jou en je baby?

De Matcha Spoon bevat Ceremoniële Matcha uit Japan en is gemengd met 100% natuurlijke dennenhoning.  Alleen de allerbeste en jongste blaadjes van de theeplant zijn geschikt voor de Matcha. Wij gebruiken alleen de eerste oogst, ook wel first flush genoemd. Goedkopere Matcha poeders komen vaak niet uit Japan en kunnen vulstoffen, toegevoegde suikers of synthetische kleurstoffen bevatten. Kies voor het beste matcha poeder zonder onnodige toevoegingen voor optimale gezondheidsvoordelen.

Geniet van jouw zwangerschap en vergeet niet om lekker self-care momenten te pakken met de Matcha Spoon

← Eerdere post Nieuwere post →

1 reactie

  • Bryan op

    Hele toffe blog, leer steeds meer over de superfoods van jullie!!✨

Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.